In dit onderdeel wordt beschreven wat er plaatsvond tussen het eerste ontwerp van de Eerebegraafplaats en de officiële voltooiing ervan. Klik op uw keuze:

Het ontwerp van Holt en Komter
De eerste inrichting
Officiële openstelling
Officiële voltooiing

Officiële voltooiing
Met de onthulling van de gedenkplaten op zaterdag 31 oktober 1953 werd de Eerebegraafplaats officieel als voltooid beschouwd. Minister-president Drees en Stichtingsvoorzitter J. Smallenbroek hielden in de spreekruimte een herdenkingsrede. Na een optreden van het Nederlands Kamerkoor liepen de aanwezigen naar de Eerebegraafplaats, waar de tekst van Van Randwijk, na de onthulling door Drees, werd voorgedragen door Enny Mols-de Leeuwe.

Officiele voltooing

De bijeenkomst werd bijgewoond door ongeveer vijfhonderd personen, onder wie veel nabestaanden van slachtoffers die op de begraafplaats zijn begraven. Koningin Juliana en prins Bernhard werden vertegenwoordigd door vice-admiraal N.A. Rost van Tonningen. Prinses Wilhelmina kon niet aanwezig zijn, omdat, zo liet haar secretaresse weten, zij ‘sinds haar abdicatie besloten heeft niet meer tegenwoordig te zijn bij officiële plechtigheden. Hoe gaarne zij ook voor de Stichting 1940-1945 een uitzondering zou maken, het is haar om der consequenties wille niet mogelijk.’