In het verzet
Hoe het sommige verzetsstrijders verging voordat zij op de Eerebegraafplaats werden begraven, kun je op deze pagina lezen:

Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
Gerrit van der Veen, een kunstenaar in verzet
Johannes Post, een standvastige landbouwer
Begraven en herbegraven
Meer lezen

Begraven en herbegraven
Hannie Schaft, Gerrit van der Veen en Johannes Post werden begraven in de duinen. Dat gebeurde ook met veel andere mensen die daar waren doodgeschoten. Maar ook mensen die op andere plaatsen in Nederland waren geëxecuteerd, werden wel in de duinen begraven.

Meteen na de oorlog werd naar deze graven gezocht. Niemand wilde dat doodgeschoten verzetsstrijders naamloos op onbekende plaatsen in de duinen lagen. In de zomer van 1945 waren 421 mannen gevonden, onder wie Gerrit van der Veen en Johannes Post, en één vrouw: Hannie Schaft. De meeste van deze 422 slachtoffers werden herbegraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. Op het graf van Hannie Schaft staat onder haar persoonlijke gegevens alleen maar: Zij diende. Dat betekent: ‘zij was er voor anderen’. En de steen van Gerrit van der Veen? Daarop staat Een voor allen ... Op de grafzerk van Johannes Post staat God vergist zich niet. Deze grafteksten omschrijven daarmee precies álle verzetsstrijders.

Naar Hannie Schaft, Gerrit van der Veen en Johannes Post zijn scholen en straten genoemd.

Gedenkstenen