In het verzet
Hoe het sommige verzetsstrijders verging voordat zij op de Eerebegraafplaats werden begraven, kun je op deze pagina lezen:

Hannie Schaft, het meisje met het rode haar
Gerrit van der Veen, een kunstenaar in verzet
Johannes Post, een standvastige landbouwer
Begraven en herbegraven
Meer lezen

Meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over Hannie Schaft. Schrijver Theun de Vries heeft in 1956 een boek over Hannie geschreven: Het meisje met het rode haar. Roman uit het verzet 1942-1945. In 1981 maakte Ben Verbong op basis van dit boek een film met dezelfde naam, met Renée Soutendijk in de rol van Hannie.

Mede door het boek en de film is Hannie Schaft de bekendste vrouw uit het verzet geworden.

Lees hier meer over Gerrit van der Veen. Ook op de overval op het bevolkingsregister is een film gebaseerd: In de schaduw van de overwinning van Ate de Jong (1986). Jeroen Krabbé speelt daarin Peter van Dijk, die bijna precies doet wat Gerrit van der Veen in de oorlog in het echt heeft gedaan.

Anne de Vries schreef in 1948 een geromantiseerde biografie van Johannes Post: De levensroman van Johannes Post, waarvan in 2007 de 13e druk verscheen. In 1995 schreef Geert C. Hovingh Johannes Post. Exponent van het verzet. Een biografie.

Neem ook eens een kijkje op de website Zij kozen voor verzet. Daarop kom je meer te weten over enkele andere verzetsmensen die op de Eerebegraafplaats liggen begraven, en wat zij in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan.