School en educatie

Hier vind je informatie over de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. Over de mensen die er liggen begraven en over wat de Tweede Wereldoorlog hiermee te maken heeft. Als je een werkstuk wilt maken of een spreekbeurt wilt houden over de Eerebegraafplaats, dan kun je hier vinden wat je daarvoor nodig hebt. Je kunt lezen over oorlog in Nederland, het meisje met het rode haar, een kunstenaar in het verzet en een standvastige landbouwer. En natuurlijk ook over de Eerebegraafplaats zelf. Je kunt de Eerebegraafplaats ook bezoeken. Klik hier om daar meer over te lezen.

De naam Eerebegraafplaats

Het is je vast al opgevallen dat de naam Eerebegraafplaats anders wordt geschreven dan je zou verwachten: met twee e’s aan het begin in plaats van één. Dit komt doordat het woord is gespeld zoals dat vóór 1954 werd gedaan: lange o- en e-klanken werden toen met dubbele klinkers geschreven. Bijvoorbeeld: zoo, leeren, loopen en ook eere. In 1954 kwam er een nieuwe spelling, waarin werd afgesproken deze klanken voortaan met één klinker te schrijven, dus zo, leren, lopen en ere. In veel namen is de spelling niet veranderd, en daarom schrijf je Eerebegraafplaats nog steeds met twee e’s aan het begin.

De naam staat voor ‘begraafplaats voor moedige of bijzondere slachtoffers van de oorlog’. Maar eere houdt vooral in dat de begraafplaats een eerbewijs is: het is tegelijk een monument voor de slachtoffers die er liggen begraven.