top of page

Home   /   Activiteiten   /   School en Educatie

De Eerebegraafplaats

Meteen na de bevrijding in mei 1945 werd een man gearresteerd: J.B.J.M. Bleekemolen, begrafenisondernemer. Het bleek dat hij vanaf november 1944 slachtoffers van de Duitse bezetters had begraven in de duinen, vaak in massagraven. En hij wist nog waar dat was gebeurd; daarom moest hij al die plaatsen aanwijzen. Tussen 25 mei en 20 juni 1945 werden door de begrafenisondernemer 33 grafkuilen aangewezen met in totaal 311 doden. Men dacht dat iedereen wel zou zijn gevonden, maar dat was helaas niet zo: er bleken nog veel meer massagraven te bestaan. Uiteindelijk waren er 45 grafkuilen met in totaal 422 gefusilleerde mensen.

​

Al een paar dagen nadat de eerste slachtoffers waren gevonden, werd voorgesteld om de doden weer in de duinen te begraven, maar nu op een begraafplaats die meteen een monument zou zijn. Ook bijna alle familieleden en vrienden van de slachtoffers vonden dat een goed idee. Daarom werd een stichting opgericht die dat idee moest uitvoeren: Stichting ‘De Eerebegraafplaats te Bloemendaal’.

 

Een Nationaal Monument

 

Om een mooi en blijvend monument te maken, werd aan de architecten Gerard Holt en Auke Komter gevraagd of zij iets wilden ontwerpen waaruit de moed van de slachtoffers bleek en dat eeuwen zou blijven bestaan op een van de mooiste plaatsen van de duinen. Het plan dat zij bedachten, werd niet helemaal uitgevoerd, maar een belangrijk deel ervan wel.

 

Tussen oktober en november 1945 werden 333 van de 422 gevonden slachtoffers herbegraven op de Eerebegraafplaats. En op 27 november 1945 werd de begraafplaats officieel geopend met de herbegrafenis van Hannie Schaft. Daarna werd nog zo veel mogelijk van het plan van Holt en Komter uitgevoerd. Op 31 oktober 1953 werd de Eerebegraafplaats officieel als klaar beschouwd. De minister-president van toen, Willem Drees, onthulde die dag een tekst van de schrijver Van Randwijk, die je kunt lezen op grote platen bij de klokkentoren.

 

Meer lezen?

​

Op andere plaatsen op deze website kun je veel meer lezen over het opgraven en herbegraven van de slachtoffers. Ook kun je meer te weten komen over architectuur van de begraafplaats, en over de Stichting ‘De Eerebegraafplaats te Bloemendaal’. Ook is er meer informatie te vinden over wat je op de begraafplaats te zien krijgt, zoals de de urnde klokkenstoel en de gedenkplaten. Wil je een virtuele rondleiding? Kijk dan in het fotoalbum.

School en Educatie 3-1.jpg
School en Educatie 3-2.jpg
bottom of page