Evert BLANKEN

grafvak 24

Die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven. Joh. 11:25

geboren30 september 1917 te Amsterdam

overleden18 januari 1945 te Amsterdam, 27 jaar oud

burg. staatongehuwd

beroepkantoorbediende bij Oudhof&Co. en Ruys&Co. te Amsterdam en bij het Gewestelijk Arbeidsbureau te Amsterdam

geloofNederlands-hervormd

vindplaatsgedenksteen 1

Achtergrond

Na het behalen van zijn hbs-diploma was Evert Blanken vanaf september 1936 werkzaam als kantoor- en beursbediende bij de firma’s Oudhof&Co. (commissionairs in effecten) en Ruys&Co. in Amsterdam. In oktober 1940 kwam hij als kantoorbediende in dienst bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB). Hij was een actief sporter. Naast voetballer was hij lid van hockeyclub Hurley, de tennisclub Amstellust en de Amsterdamsche Schaakclub.

Verzetsactiviteiten

Vanuit zijn functie bij het GAB begon hij met het verstrekken van valse papieren aan personen die in het kader van de arbeidsinzet naar Duitsland zouden worden uitgezonden. Een deel van hen kende hij via zijn vele sportactiviteiten. Daarnaast was hij betrokken bij het illegaal verstrekken van bonkaarten en GAB-gelden aan ca. 100 onderduikers en familieleden van verplicht in Duitsland tewerkgestelde mannen. Tevens was hij lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen.

Arrestatie en moord

Op 5 januari werden negen GAB-medewerkers, die in het kader van de Liese-Aktion aan de registratie van arbeidskrachten hadden meegewerkt, door het verzet neergeschoten, waarbij er zes werden gedood. De Liese-Aktion was een Duitse actie uit december 1944 die tot doel had Nederlandse mannen te werven voor de Duitse arbeidsinzet. Dit in verband met het tekort aan arbeidskrachten in Duitsland zelf als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.

De Duitsers namen de liquidatie hoog op en besloten als represaille geen gevangenen die op de Todeskandidaten-lijst stonden te fusilleren, maar GAB-medewerkers van wie vermoed kon worden dat zij anti-Duits waren. Op 10 januari 1945 werden Blanken en zestien collega’s op kantoor gearresteerd. Nadat was uitgezocht wie van de gevangen genomen ambtenaren niets met deze zaak te maken had, werden elf mannen, waaronder Blanken, uitgezocht om te worden doodgeschoten.

De fusillade vond op 18 januari 1945 op de Amsteldijk in Amsterdam plaats. Daarna werden de lichamen naar de duinen bij Overveen afgevoerd om in een massagraf te worden begraven.