Hendrik Abbink
Grafvak:
24
geboren: 1 december 1911 te Amsterdam
overleden: 18 januari 1945 te Amsterdam, 33 jaar oud
burg. staat: gehuwd en 1 dochter
beroep: bankbediende bij de Hollandsche Bank-Unie en schrijver bij het Gewestelijk
Arbeidsbureau te Amsterdam
geloof: hersteld-apostolisch
vindplaats: gedenksteen 1
Voor eeuwig vrij
Achtergrond
Hendrik Abbink werkte vanaf 1938 als bankbediende bij de Hollandsche Bank-Unie in Amsterdam. Vanaf 1941 woonde hij met vrouw en dochter in Duivendrecht.
Verzetsactiviteiten
In juli 1943 werd hij aangewezen voor verplichte tewerkstelling in Duitsland. Om hieraan te ontkomen, wist hij als arbeidscontractant/schrijver een betrekking te krijgen bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) in Amsterdam. Op het arbeidsbureau nam hij vrijwel direct deel aan het saboteren van de uitzending van arbeiders naar Duitsland. Daarnaast gaf hij verlofgangers vervalste papieren, zodat zij niet hoefden terug te keren naar Duitsland, stam- en bonkaarten en illegale baantjes.
Begin januari 1945 weigerde hij arbeidskrachten te registreren voor de Duitse Liese-Aktion die tot doel had Nederlandse mannen te werven voor de arbeidsinzet. Dit in verband met het tekort aan arbeidskrachten in Duitsland zelf als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.
Arrestatie en moord
Op 5 januari werden negen GAB-medewerkers, die in het kader van de Liese-Aktion aan de registratie van arbeidskrachten hadden meegewerkt, door het verzet neergeschoten. Hierbij werden er zes gedood.
De Duitsers namen de liquidatie hoog op en besloten als represaille geen gevangenen die op de Todeskandidaten-lijst stonden te fusilleren, maar GAB-medewerkers van wie vermoed kon worden dat zij anti-Duits waren. Op 10 januari 1945 werden Abbink en zestien collega’s op kantoor gearresteerd.
Nadat was uitgezocht wie van de gevangen genomen ambtenaren niets met deze zaak te maken had, werden elf mannen, waaronder Abbink, uitgezocht om te worden doodgeschoten.
De fusillade vond op 18 januari 1945 op de Amsteldijk in Amsterdam plaats. Daarna werden de lichamen naar de duinen bij Overveen afgevoerd om in een massagraf te worden begraven.