Joris Arien RUIJTER

grafvak 15

In naam van God - hier ben ik want Gij hebt mij geroepen

geboren: 24 maart 1925 in de Beemster
overleden: 6 februari 1945 in Hoogkarspel, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier in Noord-Beemster
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 1

Achtergrond

Joris Ruijter zat op het lyceum in Alkmaar en woonde bij zijn ouders in Noord-Beemster.

Verzetsactiviteiten

Na de capitulatie in mei 1940 begon Ruijter, vijftien jaar oud, met het verzamelen van wapens, munitie en militaire uitrustingsstukken, die afkomstig waren uit een neergestort Engels vliegtuig en van Duitse militairen. De wapens stelde hij ter beschikking van verzetsmensen.

In 1942 trad hij toe tot de Ordedienst (OD), een illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Via zijn vader raakte hij betrokken bij diens verzetsactiviteiten. In 1943 liet hij zich officieel registreren als veehouder, wat hem vrijwaarde van de arbeidsinzet.

Ruijter was medio september 1944 betrokken bij de vorming van de knokploeg Beemster. Hij nam hij deel aan overvallen op bevolkingsregisters, het vervoer van gedropte wapens en sabotageacties op economisch en technisch gebied. Direct na Kerstmis 1944 deed hij mee aan de kraak van het bevolkingsregister in het gemeentehuis van De Rijp.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad werd Ruijter op 31 december 1944 thuis gearresteerd door de Feldgendarmerie (Duitse Militaire Politie). Twee weken later werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.

Op 6 februari 1945 werd hij met vier anderen in Hoogkarspel doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de gewelddadige bevrijding van een aantal mensen uit de omgeving van Hoogkarspel die illegaal bomen hadden gerooid om aan brandstof te komen. De lichamen werden op bevel van de Duitsers in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

Zijn eveneens verraden vader Jan werd drie dagen later in Zaandam gefusilleerd.