top of page

Rijksmonument

In 2007 stelde de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten een voorlopige lijst op van 101 bouwwerken uit de wederopbouw die bescherming verdienden.

 

De Eerebegraafplaats was één van deze bouwwerken, andere voorbeelden van deze lijst waren de Velsertunnel in Velsen, Hoogovens in IJmuiden en de radiotelescoop in Dwingeloo. In de daarop volgende jaren stelde de Rijksdienst een onderzoek in naar de Eerebegraafplaats en werd de begraafplaats tot in detail beschreven.

 

Op 28 oktober 2010 werd de Eerebegraafplaats door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als rijksmonument. Het monument bestaat uit de begraafplaats, aiditorium, beheerderswoning, padenstuctuur, ingang aan de Zeeweg en kruis op het duin.

Waardering door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

 

De ommuurde begraafplaats golft niet mee met het duinlandschap, maar lijkt hier in uitgehouwen te zijn. Daardoor is sprake van 'monumentaliteit van het platte vlak'. De beslotenheid van de geordende ruimte van de begraafplaats harmonieert met de weidsheid van het ongeordende landschap. Het sobere en beheerste ontwerp lijkt te zweven in het golvende duinlandschap, met het effect van grootsheid, rust en wijding. De begraafplaats is van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnerings- en symboolwaarde aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats heeft architectuurhistorische waarde vanwege de markante ligging in het landschap en passende ontwerpprincipes, de kwaliteit van de materialisatie en de gaafheid van het oorspronkelijke ontwerp. De begraafplaats is van landschaps- en tuinhistorisch belang vanwege de ligging in het duinlandschap en bij de functie passende beplanting.

CIMG0219.jpg
bottom of page