Antoine Theodore Broeckman
Grafvak:
33
geboren: 18 juli 1911 te Laren (NH)
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: zelfstandig radiotechnicus te Blaricum
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5
Hij gaf zijn leven voor de vrijheid
Achtergrond
Toon Broeckman verbleef van 1935 tot 1939 met zijn vrouw vaak in Zuid-Frankrijk. Hier voorzag hij door verkoop van schilderijen in hun levensonderhoud. In augustus 1939 werd hij als soldaat gemobiliseerd.
Verzetsactiviteiten
Na de capitulatie in mei 1940 begon Broeckman voor het verzet ontvang- en zendinstallaties te bouwen. Vitale onderdelen voor de apparatuur haalde hij in Frankrijk en smokkelde deze over de grens.
In 1942 werd hij lid van de verzetsgroep CS-6. Hij deed hij mee aan het saboteren van de spoorlijn Bussum-Amersfoort. Ook was hij betrokken bij het verkrijgen van levensmiddelen, kleding, geld en persoonsbewijzen, door ‘huiszoekingen’ bij pro-Duitse inwoners in het Gooi. Hierbij deden hij en de andere leden van de verzetsgroep zich voor als mannen van de Sicherheitspolizei.
Eind juni 1943 werkte Broeckman mee aan een overval op een transport van distributiebescheiden in Lage Vuursche.
Arrestatie en moord
Op dinsdagavond 29 juni 1943 had Broeckman in hotel-restaurant Trier in Soestdijk een afspraak met een man uit Soest. Deze had de ontmoeting echter doorgegeven aan de Sicherheitspolizei. Toen Broeckman na een half uur vertrok en richting Utrecht fietste, werd hij, na eerst nog twee schoten te hebben afgevuurd, door de Sicherheitspolizei gearresteerd.
Op 30 september 1943 werd hij door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durend proces, met achttien andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6 ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.