Ernst Adrianus Klijzing
Grafvak:
33
geboren: 18 februari 1923 in Amsterdam
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student medicijnen in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 4
Aldus wil ik sterven dat gij Vrienden om mijnentwil de aarde meer liefhebt
Achtergrond
Ernst Klijzing studeerde medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. In mei 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen, hetgeen de bezetter van de studenten eiste, wilden zij verder kunnen studeren.
Verzetsactiviteiten
In Amsterdam werd Klijzing lid van de verzetsgroep CS-6. Hij nam deel aan diverse overvallen en aanslagen. Daarnaast verleende hij hulp aan Joodse onderduikers en verspreidde hij illegale bladen.
Nadat de meeste leden van CS-6 medio 1943 waren gearresteerd, trok Klijzing zich langere tijd terug in Brabant en Limburg. In mei 1944 probeerde hij naar Zwitserland uit te wijken, maar werd, verkleed in een monnikspij, aangehouden bij de Frans-Zwitserse grens. Terug in Nederland sloot hij zich aan bij de knokploeg Alkmaar.
Arrestatie en moord
Op 25 juni 1944 maakte hij een ritje op de motor van de leider van de knokploeg. Toen hij bij een verkeerscontrole door Landwachters werd aangehouden, bleek hij geen motorpapieren bij zich te hebben. Omdat men vermoedde dat hij in contact stond met de illegaliteit, werd hij gearresteerd, overigens onder een valse naam. Na verraad door een celgenoot, aan wie hij zijn ware identiteit vertelde, werd Klijzing langdurig en intensief verhoord, waarbij hij gedwongen werd gegevens over het verzet prijs te geven.
Op 16 juli 1944 werd hij met veertien andere verzetsmannen doodgeschoten in de duinen bij Overveen en daar provisorisch begraven.