top of page
Jan Hendrik Faber

Jan Hendrik Faber

Grafvak:

5

geboren: 31 maart 1893 te Fresno (Californië, VS)
overleden: 15 december 1944 te Amsterdam, 51 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kweker en tuinarchitect
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 1

Heengegaan en toch gebleven

Achtergrond

De in de VS geboren Jan Faber (verzetsnaam: ‘Langs de Weg’) was kweker en tuinarchitect in Baarn.

Verzetsactiviteiten

Faber begon zijn verzet met het verlenen van onderdak aan Joden, ontvluchte krijgsgevangenen en studenten. In 1943 ving hij twee gedropte geheime agenten uit Engeland op en hielp hen verder met vervalste persoonsbewijzen. Tevens verleende hij hulp aan jongemannen die naar Engeland uit wilden wijken en verzamelde hij voor een spionagegroep gegevens omtrent Duitse militaire stellingen.


Naast deze verzetsactiviteiten was Faber betrokken bij de illegale pers. Tot september 1944 verspreidde hij het in Leiden gestencilde illegale blad Kroniek van de week. Toen mede door de spoorwegstaking een zelfstandige nieuwsvoorziening noodzakelijk werd, werd Faber betrokken bij de uitgave hiervan. De Baarnse editie van Kroniek van de week werd vanaf 5 oktober 1944 gestencild in een tuinhuisje bij zijn woning en verscheen in een oplage van 1000 tot 2500 exemplaren.

Arrestatie en moord

Op 12 november 1944 werd Faber door de Sicherheitspolizei in zijn woning gearresteerd. Bij de huiszoeking werden 50 Kronieken gevonden waarna hij overgebracht werd naar het Huis van Bewaring in Amsterdam.


Op 15 december 1944 werd hij met twee anderen doodgeschoten bij de Tugelaweg in Amsterdam-Oost. De fusillade was een represaille voor een aanslag met dynamiet op de spoorrails aldaar door leden van een Amsterdamse knokploeg. Met twaalf anderen die op dezelfde dag op verschillende plaatsen gefusilleerd waren, werd Faber in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page